Fred Bos en Dennis Hofman van Architekten­kombinatie aan het woord

Aan de hand van het beeldkwaliteitsplan dat Edzo Bindels van West8 maakte voor Vliethaven, gaven twee architectenbureaus de woningen vorm. Het idee om een buurtschap te maken met veel verwantschap en enige mate van diversiteit is goed geslaagd. De signatuur van beide bureaus komt gemixt terug in elke straat.

De heren van ‘Architektenkombinatie Bos Hofman’ nemen ons mee door het plan. Te beginnen met het appartementengebouw aan de Vliet. “Het vormt de entree naar de haven. Deze beeldbepalende locatie moest dus een warm welkom uitstralen en een statement maken. Maar bovenal wilden we een thuis creëren, waar mensen genieten van alles wat deze plek te bieden heeft.”

“De architectuur laat zich het beste omschrijven als romantisch met eigentijdse details. Een beetje in de voetsporen van architect Granpré Molière. Een stijl die ook wel bekend staat als de Delftse School. Hollands traditioneel, zorgvuldige gedetailleerd en zonder al te veel opsmuk. De kracht komt uit de baksteenarchitectuur.”

De Architektenkombinatie staat erom bekend van binnen naar buiten te ontwerpen. “We moeten zelf in het huis of appartement willen wonen”, zeggen Dennis en Fred stellig. “Dus voordat we ook maar een detail of kleur bepaalden, keken we naar woongenot, lichtval, uitzicht en buitenruimte. Met de grote, staande ramen voorzien van Frans balkon staat niets een vrij uitzicht in de weg. We gunden de bewoners ook een fijne buitenruimte aan de waterzijde. Maar uithangende balkons zouden het beeld teveel domineren. Dus brachten we een sprong aan in de gevel, waarbinnen de grote balkons zijn opgenomen. Het metselwerk loopt door over de borstwering en zorgt ervoor dat de balkons onderdeel uitmaken van het gebouw.”

Wonen aan de haven
Van de appartementen maken we de stap naar de havenwoningen aan de noordzijde van de haven. Deze grenzen direct aan het appartementengebouw, dus een vloeiende overgang was noodzakelijk. “Dit hebben we opgelost door het appartementengebouw wat trapsgewijs af te laten lopen en de eerste woning in de rij aan de haven 4 volledige woonlagen te geven. Het leuke aan de havenwoningen is het trapje naar de voordeur. Deze verhoging zorgt ervoor dat je in huis meer privacy ervaart en vrijer op het water voor de deur uitkijkt. Zeker omdat het wonen op de 1e verdieping is. Aan de woonkamer grenst een terras die wordt voorzien van beplanting, zodat het beeld groen kleurt. Bijzonder aan de havenwoningen is de variatie. De huizen verschillen van elkaar in hoogte, dakvorm en kleur, waardoor een heel rijk beeld ontstaat in het hart van de buurt.”

“Iedereen krijgt een eigen parkeerplaats dichtbij huis. Maar of je nu in een appartement of havenwoning woont, je parkeert altijd uit het zicht. Geen auto’s in straten, aan de haven of langs de kade. Dit plan zit wat dat betreft echt heel slim en aantrekkelijk in elkaar.”

Bijzondere woningen
Van de haven ‘wandelen’ we naar de villa aan de Vliet. Een markante plek die de overgang markeert van Vliethaven naar Landschapspark Duivenvoorde. Het ontwerp is nog niet definitief, maar de beelden die de mannen laten zien, liegen er niet om. Dit wordt heel bijzonder. “En dat is ook wat deze plek verdient. De hoofdvorm is gebaseerd op villa ‘Buiten Hofwijck’ in Voorburg.”

Als we de wijk symbolisch verlaten, doen we nog even de ‘poortwoningen’ aan. Die staan met de entree statig naar de Parnashofweg gericht. Ze stralen een warme welkom uit. “Met de architectuur van deze woningen zetten we gelijk het gevoel van een buurtschap neer. Veel details en de prachtige bakstenen uit de Vogelenzangfabriek zie je in onze andere ontwerpen terug. Een mooi voorbeeld van zo’n detail is de risaliet. Deze gevelsprong is over de volle hoogte doorgetrokken en geeft de huizen een ingetogen allure. We kijken uit naar het moment dat we hier écht een rondje kunnen lopen en wensen belangstellenden succes met het maken van een keuze.”

Laat u inspireren en verleiden door de beelden. Als de verkoop bijna start laten we meer zien.