Het Plan

Vliethaven wordt een waterrijke, groene wijk met verschillende woonsferen en een haven die het hart van het plan vormt. U kunt straks aan de Vliet, een erf, het weiland of de haven wonen. Er komt een mooie mix aan woningen, passend bij verschillende gezinssamenstellingen, woon­wensen en leefstijlen.

Op een aantal plaatsen komen markante huizen die als landmarks Vliethaven karakter en identiteit geven.

Geparkeerde auto’s ziet u hier straks nauwelijks. Die staan namelijk grotendeels in de onder­grondse garage bij de haven, op eigen terrein of in een hofje. Op die manier is het groene karakter in de villawijk geborgd. Voor altijd!

Edzo Bindels,
stedenbouw­kundige vertelt...

“Aan de stedenbouwkundige opzet van Vliethaven is niets veranderd sinds 2018. De architectuur hebben we wel geoptimaliseerd. We hebben ons nog sterker laten inspireren door de architectuur van de woningen aan verschillende ‘oud Voorburgse’ wijken en het Raadhuiskwartier in Leidschendam. Of je daar nu 10 jaar geleden liep of over 20 jaar doorheen wandelt, het blijft altijd even mooi. Deze tijdloze charme en kwaliteit wilden we ook aan Vliethaven meegeven. Op basis van de visie van stedenbouwkundige Edzo Bindels (West 8) zijn twee architecten aan het werk gegaan. Dennis Hofman van de Architekten­kombinatie en Jan van Vliet van Architectenburo Van Vliet hebben ieder met hun eigen signatuur een prachtige variatie aan woningen ontworpen.”

Edzo Bindels is stedenbouwkundige en directeur bij West 8. Daar werkt hij al 25 jaar met plezier aan complexe stedenbouwkundige opgaven, zowel in Nederland als over de landsgrenzen heen. Het bureau is veelvuldig onderscheiden en we zijn dan ook trots en blij dat Edzo zich aan Vliethaven heeft verbonden.

Planning

Fred Bos en Dennis Hofman van Architekten­kombinatie aan het woord

Aan de hand van het beeldkwaliteitsplan dat Edzo Bindels van West8 maakte voor Vliethaven, gaven twee architectenbureaus de woningen vorm. Het idee om een buurtschap te maken met veel verwantschap en enige mate van diversiteit is goed geslaagd. De signatuur van beide bureaus komt gemixt terug in elke straat.
De Architektenkombinatie staat erom bekend van binnen naar buiten te ontwerpen. “We moeten zelf in het huis of appartement willen wonen”, zeggen Dennis en Fred stellig. “Dus voordat we ook maar een detail of kleur bepaalden, keken we naar woongenot, lichtval, uitzicht en buitenruimte. Met de grote, staande ramen voorzien van Frans balkon staat niets een vrij uitzicht in de weg. We gunden de bewoners ook een fijne buitenruimte aan de waterzijde. Maar uithangende balkons zouden het beeld teveel domineren. Dus brachten we een sprong aan in de gevel, waarbinnen de grote balkons zijn opgenomen. Het metselwerk loopt door over de borstwering en zorgt ervoor dat de balkons onderdeel uitmaken van het gebouw.”
“Iedereen krijgt een eigen parkeerplaats dichtbij huis. Maar of je nu in een appartement of havenwoning woont, je parkeert altijd uit het zicht. Geen auto’s in straten, aan de haven of langs de kade. Dit plan zit wat dat betreft echt heel slim en aantrekkelijk in elkaar.”
De heren van ‘Architektenkombinatie Bos Hofman’ nemen ons mee door het plan. Te beginnen met het appartementengebouw aan de Vliet. “Het vormt de entree naar de haven. Deze beeldbepalende locatie moest dus een warm welkom uitstralen en een statement maken. Maar bovenal wilden we een thuis creëren, waar mensen genieten van alles wat deze plek te bieden heeft.”
“De architectuur laat zich het beste omschrijven als romantisch met eigentijdse details. Een beetje in de voetsporen van architect Granpré Molière. Een stijl die ook wel bekend staat als de Delftse School. Hollands traditioneel, zorgvuldige gedetailleerd en zonder al te veel opsmuk. De kracht komt uit de baksteenarchitectuur.”

Wonen aan de haven

Van de appartementen maken we de stap naar de havenwoningen aan de noordzijde van de haven. Deze grenzen direct aan het appartementengebouw, dus een vloeiende overgang was noodzakelijk. “Dit hebben we opgelost door het appartementengebouw wat trapsgewijs af te laten lopen en de eerste woning in de rij aan de haven 4 volledige woonlagen te geven. Het leuke aan de havenwoningen is het trapje naar de voordeur. Deze verhoging zorgt ervoor dat je in huis meer privacy ervaart en vrijer op het water voor de deur uitkijkt. Zeker omdat het wonen op de 1e verdieping is. Aan de woonkamer grenst een terras die wordt voorzien van beplanting, zodat het beeld groen kleurt. Bijzonder aan de havenwoningen is de variatie. De huizen verschillen van elkaar in hoogte, dakvorm en kleur, waardoor een heel rijk beeld ontstaat in het hart van de buurt.”

Bijzondere woningen

Van de haven ‘wandelen’ we naar de villa aan de Vliet. Een markante plek die de overgang markeert van Vliethaven naar Landschapspark Duivenvoorde. Het ontwerp is nog niet definitief, maar de beelden die de mannen laten zien, liegen er niet om. Dit wordt heel bijzonder. “En dat is ook wat deze plek verdient. De hoofdvorm is gebaseerd op villa ‘Buiten Hofwijck’ in Voorburg.”

Als we de wijk symbolisch verlaten, doen we nog even de ‘poortwoningen’ aan. Die staan met de entree statig naar de Parnashofweg gericht. Ze stralen een warme welkom uit. “Met de architectuur van deze woningen zetten we gelijk het gevoel van een buurtschap neer. Veel details en de prachtige bakstenen uit de Vogelenzangfabriek zie je in onze andere ontwerpen terug. Een mooi voorbeeld van zo’n detail is de risaliet. Deze gevelsprong is over de volle hoogte doorgetrokken en geeft de huizen een ingetogen allure. We kijken uit naar het moment dat we hier écht een rondje kunnen lopen en wensen belangstellenden succes met het maken van een keuze.”

Laat u inspireren en verleiden door de beelden. Als de verkoop bijna start laten we meer zien.

Architect Jan van Vliet
over zijn aandeel in Vliethaven

Jan van Vliet van Architectenburo Van Vliet is één van de architecten die aan Vliethaven werkt. Dat doet hij met veel plezier, want zoals hij zelf zegt; “De samenwerking binnen het team is heel constructief. Samen creëren we binnen de gevraagde uniformiteit van een buurtschap verschillende woonsferen. Op die manier heb je als koper wat te kiezen en de variatie geeft veel sfeer en waarde aan de wijk.”
Jan is al lange tijd betrokken bij de plannen, daarbij zit zijn architectenbureau praktisch even verderop aan de Vliet. Voor hem kent de plek dus geen geheimen meer. En dat is handig, want Jan laat zich altijd door de omgeving inspireren. “Ik zoek naar de identiteit van een plek en maak daar een passend ontwerp bij.”
Haven als ‘huiskamer’ van de wijk
Net als de Architektencombinatie neemt Jan u even mee door de wijk. Te beginnen langs de haven. “Hier hebben we hogere huizen met een stoerdere uitstraling bedacht, waardoor een intieme, besloten sfeer rond het water ontstaat. Natuurlijk zie je straks de signatuur van twee architecten aan de noord- en zuidzijde, maar door het risaliet (wat de Architektencombinatie bedacht) ook in mijn ontwerp te verwerken, ontstaat een prettige samenhang.”
Sfeervol erf
De erfwoningen heeft Jan in cottagesfeer ontworpen. Kleinschalig en vriendelijk door de schuine daken en de veranda’s aan de voorzijde. Deze veranda’s liggen op het zuiden aan een autovrij hof. “Ik zie al helemaal voor me hoe mensen de buitenruimte als verlengstuk gebruiken van hun terras en tuin.”
Wonen aan de Dreef
“Elke straat heeft zijn eigen sfeer”, vertelt Jan. “De Dreef aan de noordzijde wordt gesierd door een prachtige bomenlaan, daarbij kijken bewoners vrij uit op het polderlandschap. Op deze ‘rijke’ plek wilde ik een villa-achtige sfeer creëren met tweekappers en vrijstaande woningen, waarvan de kap aan de zijkant van het huis laag doorloopt. Ook hebben diverse woningen erkers aan de zijkant. Een eenduidig beeld, maar met een rijke detaillering in de gevel.”

Villa’s aan de Vliet

Voordat Jan vertelt over de villa’s aan de Vliet legt hij nog even uit hoe binnen de variatie van architectuurstijlen en woonsferen eenheid is gebracht. “Alle stenen komen uit de Vogelenzangfabriek. Deze fabriek bakt de stenen nog in een vuurgestookte oven. De hitte die de steen heeft ‘gevoeld’ bepaalt zijn kleur. De stenen worden vervolgens op kleur gesorteerd. Het resultaat is dat de huizen verschillende kleuren hebben, terwijl de maat en structuur van de steen hetzelfde zijn. Daarbij passen de kleurtonen perfect bij elkaar. Ik ben heel blij dat we deze keuze gemaakt hebben.”

Tot slot zijn er nog de villa’s aan de Vliet. Deze borduren voort op de bebouwing die al langs de Vliet staat. “Hier is er dus weer volop variatie. Geen huis is hetzelfde en met een paar iconen wordt de aandacht getrokken. Deze villa’s hebben trouwens als enige parkeervoorzieningen op eigen terrein. Verder blijven alle straten vrij voor voetgangers, spelende kinderen en fietsers. Ik ben ervan overtuigd dat dit echt een heel mooi, nieuw stukje Leidschendam-Voorburg wordt.”

“In de toekomst hoop ik dat de bewoners van Vliethaven door het autovrije karakter worden uitgenodigd om het openbare gebied volop te gebruiken. Om te spelen, lekker te zitten of een praatje met de buren.”