Architect
Jan van Vliet over zijn aandeel in Vliethaven

Jan van Vliet van Architectenburo Van Vliet is één van de architecten die aan Vliethaven werkt. Dat doet hij met veel plezier, want zoals hij zelf zegt; “De samenwerking binnen het team is heel constructief. Samen creëren we binnen de gevraagde uniformiteit van een buurtschap verschillende woonsferen. Op die manier heb je als koper wat te kiezen en de variatie geeft veel sfeer en waarde aan de wijk.”

Jan is al lange tijd betrokken bij de plannen, daarbij zit zijn architectenbureau praktisch even verderop aan de Vliet. Voor hem kent de plek dus geen geheimen meer. En dat is handig, want Jan laat zich altijd door de omgeving inspireren. “Ik zoek naar de identiteit van een plek en maak daar een passend ontwerp bij.”

Haven als ‘huiskamer’ van de wijk
Net als de Architektencombinatie neemt Jan u even mee door de wijk. Te beginnen langs de haven. “Hier hebben we hogere huizen met een stoerdere uitstraling bedacht, waardoor een intieme, besloten sfeer rond het water ontstaat. Natuurlijk zie je straks de signatuur van twee architecten aan de noord- en zuidzijde, maar door het risaliet (wat de Architektencombinatie bedacht) ook in mijn ontwerp te verwerken, ontstaat een prettige samenhang.”

Sfeervol erf
De erfwoningen heeft Jan in cottagesfeer ontworpen. Kleinschalig en vriendelijk door de schuine daken en de veranda’s aan de voorzijde. Deze veranda’s liggen op het zuiden aan een autovrij hof. “Ik zie al helemaal voor me hoe mensen de buitenruimte als verlengstuk gebruiken van hun terras en tuin.” 

Wonen aan de Dreef
“Elke straat heeft zijn eigen sfeer”, vertelt Jan. “De Dreef aan de noordzijde wordt gesierd door een prachtige bomenlaan, daarbij kijken bewoners vrij uit op het polderlandschap. Op deze ‘rijke’ plek wilde ik een villa-achtige sfeer creëren met tweekappers en vrijstaande woningen, waarvan de kap aan de zijkant van het huis laag doorloopt. Ook hebben diverse woningen erkers aan de zijkant. Een eenduidig beeld, maar met een rijke detaillering in de gevel.”

Alle stenen komen uit dezelfde fabriek
Voordat Jan vertelt over de villa’s aan de Vliet legt hij nog even uit hoe binnen de variatie van architectuurstijlen en woonsferen eenheid is gebracht. “Alle stenen komen uit de Vogelenzangfabriek. Deze fabriek bakt de stenen nog in een vuurgestookte oven. De hitte die de steen heeft ‘gevoeld’ bepaalt zijn kleur. De stenen worden vervolgens op kleur gesorteerd. Het resultaat is dat de huizen verschillende kleuren hebben, terwijl de maat en structuur van de steen hetzelfde zijn. Daarbij passen de kleurtonen perfect bij elkaar. Ik ben heel blij dat we deze keuze gemaakt hebben.”

Villa’s langs de Vliet
Tot slot zijn er nog de villa’s aan de Vliet. Deze borduren voort op de bebouwing die al langs de Vliet staat. “Hier is er dus weer volop variatie. Geen huis is hetzelfde en met een paar iconen wordt de aandacht getrokken. Deze villa’s hebben trouwens als enige parkeervoorzieningen op eigen terrein. Verder blijven alle straten vrij voor voetgangers, spelende kinderen en fietsers. Ik ben ervan overtuigd dat dit echt een heel mooi, nieuw stukje Leidschendam-Voorburg wordt.”

“In de toekomst hoop ik dat de bewoners van Vliethaven door het autovrije karakter worden uitgenodigd om het openbare gebied volop te gebruiken. Om te spelen, lekker te zitten of een praatje met de buren.”