De ontwikkelende bouwer heeft dus niet het hele roer omgegooid. Mark:

“Wat goed was, is gebleven, wat beter kon, hebben we geoptimaliseerd. Aan het stedenbouwkundige plan van Edzo Bindels hebben we nagenoeg niets veranderd. De autoluwe, groene waterrijke opzet is goed. Meer dan goed zelfs! Dit wordt echt heel mooi. Wat betreft de woningtypen en architectuur konden we verbetering aanbrengen. Over smaak valt niet te twisten, maar feit is wel dat het plan nu voor een bredere doelgroep haalbaar is en dat vinden we bij Niersman belangrijk.”

Maak kennis
met de nieuwe ontwikkelaar
Niersman

Halverwege 2020 nam Niersman de ontwikkeling van Vliethaven over. Aan de vooravond van de start verkoop spreken we directeur Mark Niersman. Samen met zijn compagnon Arie Stalenburg staat hij aan het roer van het familiebedrijf dat al bijna 160 jaar bestaat.

“Normaal gesproken starten we een ontwikkeling met grondig onderzoek. Wat past bij de plek en waar hebben woningzoekende behoefte aan? Vervolgens stellen we een team samen met een stedenbouwkundige, architect en onze bouwer. Samen komen we tot een passend plan.”
 
“In dit geval lag er al een ver uitgewerkt plan. Gelukkig wel één waar we ons in konden vinden. Toen ik Vliethaven onder ogen kreeg, was ik gelijk enthousiast. Ik ben een fervent watersporter en vind wonen aan het water het summum van vrijheid. Je hebt ruimte en op het water leeft het altijd. Mensen zitten aan de waterkant, er wordt gevist en je ziet bootjes varen. Dat de Vliet langs het plan loopt en het hart gevormd wordt door de haven, sprak me gelijk aan.”

Toekomstdroom

10 Jaar geleden realiseerden we het project Vlietpoort met 70 woningen in Leiden dat ook gesierd wordt door een binnenhaven. Hier wordt nu met plezier gewoond. Als ik er rondloop, voel ik trots. Dat is het mooie aan ons vak: kwaliteit toevoegen aan een plek. Als ik straks in Vliethaven rondloop, hoop ik ook te zien dat wat we voor ogen hadden, gelukt is. Ik raad belangstellenden aan eens bij dit nieuwbouwplan te kijken. Het geeft een idee van hoe een deel in Vliethaven straks zal zijn.

Planning

Op het moment dat we Mark Niersman spreken, is er een gesprek tussen de gemeente en de provincie gaande over de reactieve aanwijzing die de provincie Zuid-Holland heeft opgelegd aan het goedgekeurde bestemmingsplan Vliethaven. Wat verwacht Mark? “We hebben er vertrouwen in dat de gemeente en provincie eruit komen en dat er snel zicht is op een bouwvergunning. Als dat zo is, gaat de champagne open en starten we zo snel mogelijk met de verkoop. Nu is het idee dat dit in april kan gaan plaatsvinden. Het team van Vliethaven is er in ieder geval klaar voor.